Vad är ADAC?

Säkerhet är den viktigaste faktorn när du köper en bilstol för ditt barn. När du kör med en av vårs prisbelönta bilstolar kan du koppla av med vetskapen om att ditt barn åker säkert.

Enligt lagen måste alla barn som reser i bil använda en bilstol tills de är 12 år eller minst 135 cm långa, beroende på vilket som kommer först. Bebisar måste resa i ett bakåtvänd bilstol eftersom det ger det bästa stödet när spädbarnets nacke och rygg utvecklas. För att göra det enklare att välja den bästa bilstolen har standardlagar och riktlinjer implementerats över hela världen för varje åldersgrupp.

I Europa måste bilstolsverkare följa säkerhetsstandarden UN R44/04 eller i-Size (UN R129). Förutom juridiska krav utsätts bilstolarna för extrema test, vilka säkerställer att barn skyddas vid en olycka.

På Maxi-Cosi uppfyller vi inte bara alla juridiska krav, utan vi överstiger dem. Våra bilbarnstolar utsätts för rigorösa testar vid toppmoderna faciliteter för att säkerställa att ditt barn har bästa möjliga skydd på resande fot.

Standard testhastighet för frontkollisioner är 50 km/h, men vi genomför våra tester vid 70 km/h och simulerar extra kollisionstester för både sido- och frontalkollisioner. Som ett resultat av detta, har vi utvecklat teknik för att säkerställa att barn skyddas i händelse av en sidokollision.

Vad är ICRT och Stiftung Warentest? 

ilstolar testas oberoende av varandra och betygsätts varje år av International Consumer Research & Testing (ICRT). IRCT är en världsledande organisation som bedömer konsumentprodukter, och de  utför sina bilstolsprov tillsammans med motororganisationerna ADAC, TCS och ÖAMTC och konsumentskyddsorganisationen Stiftung Warentest. ADAC är en central testanläggning och är känd som en av de ledande testerna för bilstolar i Europa, medan den tyska konsumentorganisationen Stiftung Warentest delvis finansieras av allmänheten för att säkerställa dess oberoende och de accepterar inte reklam.

Hur testas bilstolarna?

I likhet med våra egna stränga test överstiger Stiftung Warentest-kriterierna europeiska säkerhetsstandardkrav och täcker säkerhet, användarvänlighet, ergonomi och skadliga ämnen.

Säkerhet

  • Efter ha att testats i både frontalkollision och sidokollision, bedöms bilstolens prestanda, stabilitet och hur bra den fungerar med säkerhetsbälte.

Användarvänlighet

  • Bilstolarna testas med risk för felanvändning och hur lätt det är att fästa barnet i sätet med bältesspännet. Enkel montering, justerbarhet när barnet växer och bruksanvisningen utvärderas, liksom hur snabbt det är att ta av och rengöra klädseln.

Effektivitet och komfort

  • Bilstolarna testas på hur bekväma och ergonomiskt de är,  och fokus ligger på hur mycket utrymme barnet har, utrymmet i bilen, barnets sittställning och övergripande komfort.

Skadliga ämnen

  • Bilstolarna testas för skadliga ämnen som kan komma i kontakt med barnet. Stiftung Warentest kontrollerar själva klädseln för eventuella skadliga ämnen. Om det finns uppenbara problem kan det övergripande resultatet påverkas.

Vad betyder betygen?

Dessa bilstolstester är utformade för att vara så realistiska och självständiga som möjligt och betygsatta med ett betyg som sträcker sig från bäst till sämst. En övergripande stjärnklassificering ges utav fem möjliga, vilket kan användas som riktlinje vid val av lämplig bilstol.